Tillbaka till schacket!

T

Jag har alltid älskat schack. Jag har spelat ganska mycket i perioder och läst en hel del böcker. Men jag har alltid varit för dålig för min egen smak, och tydligen för korkad för att göra något åt det. Det begränsade utbudet av schackböcker som fanns på bibblan eller i bokhandeln var alltid slumpvis ihopkommet och kunde bara ge fragment av kunskap, även om många böcker för all del var trevliga och inspirerande att läsa. Gång på gång har jag slutat med schack. Jag spelade till och med en säsong i en klubb, men det blev mest förluster och sen var det dags att sluta igen.

Men när man återvänder till schacket år 2020 är det något helt annat. Utvecklingen med webb 2.0, mobiltelefoner, e-böcker, Youtube och live-streaming har verkligen revolutionerat schackvärlden. Idag är det inte längre något problem att hitta information om schack. Med lite ansträngning kan man hitta exakt den kunskap som man bäst behöver vid ett givet tillfälle i ens utveckling som schackspelare, om det nu är taktik, strategi, öppningar, slutspel eller annat. På nätet är det också enkelt att hitta motspelare som är lagom dåliga för att partierna ska bli spännande och man inte bara ska förlora hela tiden – en lagom dos av framgång är viktigt om man ska orka kämpa vidare.

Nu har jag bläddrat i hundratals böcker och köpt några av dem. Jag botaniserar regelbundet bland videoklipp och live streams om schack. Jag har till och med köpt ett par onlinekurser i schack. Just när det gäller schack funkar video väldigt bra. Schackböcker är så väldigt tunga att läsa, med alla varianter och linjer av möjliga drag som man måste försöka hänga med i och som “stör” läsningen.

Efter minst tio års uppehåll känner jag mig väldigt rostig. Men med hjälp av dagens vibrerande schackkultur och med modern teknik ska jag göra ett seriöst försök att arbeta mig in i det här en gång för alla. Idag känns det naturligt och vettigt att blogga om min resa. Att berätta är ett sätt att förstå bättre, och jag föreställer mig att det finns andra därute som befinner sig i en liknande situation. Människor som vill spela schack men tycker att det är hemskt svårt. Kanske kan mina trevande försök hjälpa någon att komma vidare på sin resa. Eller ge tröst när schack känns hopplöst med alla hot och fällor kors och tvärs, alla hundratals öppningsvarianter och alla dessa obegripliga slutspel som man bara kan vinna om man hittar det enda rätta draget – som finns på sidan 678 i boken om slutspel. Det är lätt att man blir lite matt…

About the author

Suddoman
By Suddoman

Schackblogg